Jaarproject diaconie 2018

Het offerblok is dit jaar bestemd voor het project: Versterk de kerk in het Midden-Oosten.

Feije Duim is verantwoordelijk voor de contacten van Kerk in Actie in Egypte, Libanon, Syrië, de Golfstaten en Pakistan. Hieronder kunt u meer lezen over een project waarbij hij betrokken is. Het is een blog die hij bijhoudt over zijn ervaringen. 

Versterk de kerken in Syrië Na een uitzichtloze burgeroorlog sinds 2011 ligt Syrië in puin. Van de 18 miljoen Syriërs zijn er 12 miljoen op de vlucht geslagen. Zij hebben een veilig heenkomen elders in Syrië gezocht, of zijn naar buurlanden als Jordanië en Libanon gevlucht. Ook de kerken in Syrië worden zwaar getroffen: tweederde van de christenen is gevlucht. Steeds meer mensen in nood doen een beroep op kerken voor onderdak, voedsel en veiligheid. De zelf zwaar getroffen Syrische kerken bieden tussen de puinhopen hulp aan iedereen die bij hen aanklopt.

Hulp in de vorm van toevluchtsoord, uitgifte van medicijnen, babyvoeding, voeding, financiële ondersteuning, meeleven, betrokkenheid en gebed.
Samen met uw kerk steunen we de kerken in Syrië, zodat zij moed houden om hun belangrijke werk te blijven doen. Zolang zij zich inzetten laten we hen niet met lege handen staan.  

Kerk is één na grootste noodhulpverlener Kerken zijn na het Rode Kruis de grootste hulpverlener in Syrië. Syrië is voor hulporganisaties moeilijk toegankelijk: zij moeten van de overheid toegang krijgen tot de getroffen regio’s. Kerken hebben die barrière niet: zij zijn van oudsher aanwezig in gebieden die voor andere hulporganisaties niet altijd bereikbaar zijn. Ook zitten ze tot in de haarvaten van de samenleving. Kerken delen tot in de verste uithoeken van het land voedselpakketten uit, helpen ontheemden bij het zoeken naar onderdak of werk en bieden vluchtelingkinderen onderwijs of psychologische hulp.